Kinderoefentherapie

Kinderen bewegen veel. De hele dag door, zowel thuis als op school, zijn ze bezig met allerlei activiteiten. Om deze uit te voeren moeten ze gebruik maken van hun eigen motorische vaardigheden. Over het algemeen ontwikkelen kinderen alle vaardigheden vanzelf, maar soms hebben kinderen ondersteuning nodig. Het kan b.v. zijn dat de ontwikkeling van de noodzakelijkste motorische vaardigheden  achterblijft of niet optimaal verloopt. Er kunnen problemen zijn op gebied van fijne motoriek, maar ook op het gebied van grove motoriek.

Problemen op gebied van de fijne motoriek:
– Het aankleden (veters strikken, knopen los- en vastmaken, ritsen)
– Creatieve activiteiten (niet toepassen van pincetgreep / kleien / kleuren en tekenen / prikken / knippen en plakken)
– Het schrijven (niet optimale pengreep / onleesbaar handschrift / niet vloeiend handschrift)

Problemen op gebied van grove motoriek
– Gymmen ( moeite hebben met rennen, hinkelen, huppelen, klimmen en klauteren)
– Meekomen tijdens sporten / speel activiteiten met leeftijdsgenootjes
– Algemene dagelijkse activiteiten (fietsen en zwemmen)

Een kinderoefentherapeut  is in staat om samen met het kind de motoriek te verbeteren zodat het  kind een minder grote / geen achterstand ontwikkelt. Daarnaast krijgt het kind meer zelfvertrouwen als het wel lukt! Tijdens de therapie worden er  op een spelende manier opdrachten gedaan waardoor ze hun achterstand ongedaan maken.

Werkwijze
In de eerste behandeling  wordt met het kind en ouders gezocht naar de hulpvraag. In deze  vraag komt te staan wat het kind graag wil verbeteren. Soms is het ook verstandig om te hulpvraag ook te bespreken met leerkrachten. Wij willen graag weten wat er op dit moment wel en niet lukt. Dit doen we om een goed beeld te krijgen van de problemen op dit moment.

Tijdens het onderzoek  doen we een aantal kleine testen/opdrachten om het probleem in beeld te krijgen. Dit doen we om een begin – meeting te maken. Na het onderzoek gaan we samen met het kind en ouders om tafel om een behandelplan te maken. We gaan er naar streven om de hulpvraag op te lossen.

In de behandeling gaan we vervolgens werken aan het probleem. Dit doen we d.m.v. allerlei opdrachten/spelletjes die te maken hebben met de hulpvraag. Hierdoor werken we heel gericht naar het einddoel toe.

Verwijzing
Voor kinderoefentherapie is het belangrijk om eerst even langs de huisarts te gaan voor een verwijsbrief.

Vergoeding
Kinderoefentherapie wordt vergoed uit het basis pakket van de zorgverzekering en valt onder dezelfde categorie als de kinderfysiotherapie. Raadpleeg u polis voor de voorwaarden van uw verzekering.
Indien u vragen heeft over de vergoedingen, kunt u altijd contact opnemen.